Internet is Jarig! – 40 jaar

Op 27 augustus 1976 is het eerste succesvolle Internetworking test succesvol uitgevoerd. In een zonnige achtertuin van Rossotti (in Palo Alto) werd 40 jaar een computerterminal aangesloten op een radio (die in een busje op de parkeerplaats stond). De op de terminal getypte woorden gingen via een radioverbinding, en een relay-station op een dichtbij gelegen bergtop, naar Menlo Park. Daar werd het signaal opvangen en “ge-decodeerd” en vervolgens gevoed aan Arpanet. Dit netwerk liet daar keurig en zonder fouten de getypte woorden zien.

27August1976_BirthofInternet
Plaquette bij Rossetti ter herinnering van de geboorte van Internet. Foto: Alpine Beer Garden

Deze dag was het voor het eerst dat twee compleet verschillende netwerken (radio en computernetwerk) met elkaar konden “praten”.

Tot die dag was het alleen mogelijk om met complexe “vertaal-systemen” autonome netwerk-systemen met elkaar te laten communiceren. In die tijd had elk computernetwerk zijn eigen taal en dialect. Met Internetworking, zoals het netwerk door de uitvinders toen werd genoemd, werden de getypte woorden werden vertaald naar data-packets. Deze packets worden verstuurd en kunnen allen een andere route volgen naar het doel. Aangekomen bij het doel, worden de packets in de goede volgorde geplaatst, en weer omgezet naar woorden.

Het internet is in feite een universele manier om woorden te vertalen naar packets en is gecombineerd met een universele manier om de woorden te vertalen naar zinnen, afbeeldingen en opmaak.

Vinton Cerf en Robert Kahn hebben dit eerste internetprotocol gemaakt. En op het moment dat zij deze 40 jaar geleden uitvoerden hadden ze beiden geen idee wat het effect zou zijn van hun activiteiten.

Hun grootste verbazing in de jaren ’90 was dat er zoveel mensen en bedrijven geld wilden uitgeven om “op” het internet te zijn. Iedereen wilde erbij zijn! Iedereen wil een online présence hebben, toen en nu.

Dit artikel is gebaseerd op: “How the internet was invented

Andrew

Andrew is een ervaren innovatie manager, sr. management consultant en programma & interim manager. Hij werkt als zelfstandig ondernemer bij uniQom management consultancy.