Blockchain maakt de wereld SMART

Ondanks de recente “problemen” met Bitcoin en DAO op Ethereum is blockchain technologie niet op z’n retour. Persoonlijk denk ik dat we nog pas aan het begin staan.

In een recent artikel op link magazine wordt goed uitgelegd waarom blockchain de wereld SMART maakt en waar we nu staan in de ontwikkeling van blockchain technologie en diensten die erop gebaseerd zijn. Het was de aanleiding voor dit artikel.

Ontwikkeling

De ontwikkelingen, die voor mij veel parallelle vertoond met de publieke opkomst van Internet in Nederland in de jaren ’90. Ook toen wisten een handvol mensen wat internet technologie en internet applicaties in het bijzonder ons zouden kunnen brengen.
Terugkijkend kan ik zeggen dat het mijn stoutste dromen heeft overtroffen. Ik had hoge verwachtingen, maar dat veel van wat wij dagelijks gebruiken mogelijk gemaakt wordt doordat we nu “connected” zijn had ik wel gehoopt, maar niet verwacht.

Hetzelfde geldt denk ik ook met de opkomst van blockchain technologie. Net als veel anderen verwacht ik veel van deze technologie. Mijn persoonlijke mening is dat het veel producten, diensten en organisaties drastisch gaat veranderen.

Er zal een nieuwe werkelijkheid ontstaan. Onhandige en onnodig processen, regels en instanties zullen op z’n minst veranderen. In veel gevallen zullen ze verdwijnen omdat hun huidige vorm en functie overbodig wordt. Tegelijkertijd zullen er direct weer nieuwe organisaties ontstaan, met een andere focus en doelstelling, die wel ingesteld zijn op blockchain technologie.

De grootste uitdaging van blockchain is overigens niet zozeer de IT techniek die eraan ten grondslag ligt. Die is op zich best complex, maar volgens mij is de grootste uitdaging om, na de early adopters, de langzamere meerderheid van mensen en organisaties anders te laten denken en werken.

Vertrouwen

Blockchain is gebaseerd op vertrouwen. Dit vertrouwen ontstaat door het open karakter van het gedistribueerde grootboek en het feit dat dus iedereen alles kan controleren. Geen black-boxes en onduidelijke / onzichtbare procedures en activiteiten.

Door dit inzicht kan er niet meer onzichtbaar gesjoemeld worden en zijn alle transacties traceerbaar. Dit levert uiteindelijk onderling vertrouwen op.

Volgens mij is er veel te winnen als 60%–80% van het geld en de mens-capaciteit in organisaties niet gefocust is op wantrouwen (regels volgen, compliancy, controlerende instanties en branche organisaties) maar op vertrouwen.
Het vrijkomende budget kan naar het verlagen van de kosten van producten en diensten en naar de ontwikkeling van slimmere en prettiger werkende producten en diensten.

Door het gebruik van de blockchain-technologie zullen er platformen ontstaan waarop personen en bedrijven op basis van vertrouwen “zaken” kunnen doen. Doordat informatie gekoppeld is aan transacties is de technologie zeer geschikt voor allerhande transacties. Dus niet alleen financiële transacties …

Ik ben erg benieuwd hoe de ontwikkelingen zullen verlopen. Jij ook?

 

Andrew

Andrew is een ervaren innovatie manager, sr. management consultant en programma & interim manager. Hij werkt als zelfstandig ondernemer bij uniQom management consultancy.