Banken ontwikkelen eigen digitale munteenheid

4-banksUBS, Deutsche Bank, Santander en BNY Mellon, Vier van de grootste banken van de wereld ontwikkelen samen een nieuwe digitale valuta. De vier banken verwachten dat deze digitale valuta de standaard kan worden voor het afhandelen en afrekenen van financiële transacties met blockchain.
Dat kondigden ze woensdag aan in The Financial Times. 

UBS, de Zwitserse bank was de eerste de “utility settlement coin” en heeft de handen ineengeslagen met Deutsche Bank, Santander and BNY Mellon, en handelshuis ICAP, met het plan om gezamenlijk een oplossing te pitchen bij de centrale banken. Het doel is om in 2018 een eerste commerciële dienst te lanceren. Deze dienst zal overigens nog wel beperkt zijn qua mogelijkheden en risico.

Kosten besparingen
De reden voor de banken om dit te doen is dat ze verwachten dat blockchain-technologie miljarden aan kosten kan schelen. Blockchain technologie maakt het automatisch afhandelen en vereffenen van financiële transacties mogelijk.

De kosten voor het “settelen” van wereldwijde transacties zijn naar schatting 65-80 miljard per jaar, volgens een rapport van Oliver Wyman vorig jaar. De potentie voor besparingen levert dus een aanlokkelijk perspectief.

Naast dit platform zijn er meerdere initiatieven zoals Setl, dat is opgezet door verschillende hedge fund investors en traders in London. Maar ook Citigroup werkt aan haar eigen “Citicoin” en Goldman Sachs heeft een patent gevraagd op “SETLcoin”. Ook JP Morgan werkt aan een vergelijkbare toepassing.

Zorgen om veiligheid en stabiliteit banken
De centrale banken kijken met veel interesse naar deze ontwikkelingen en erkennen de potentie. Tegelijkertijd maken zij zich ook zorgen over de veiligheid van de oplossingen en de impact op de stabiliteit van de financiële instellingen.
De idee achter Blockchain is immers dat financiële transacties mogelijk zijn, zonder de tussenkomst van banken en centrale partijen. Potentieel maken banken en financieel instellingen zichzelf, voor het uitvoeren van financiële transacties, dus overbodig.

Andrew

Andrew is een ervaren innovatie manager, sr. management consultant en programma & interim manager. Hij werkt als zelfstandig ondernemer bij uniQom management consultancy.